“Ik vind niets uit, ik vind” zegt keramiste Thérèse Lebrun

31 maart, 2008 door luc

lebrun3.jpg

Thérèse Lebrun is een kunstenares met grote bekendheid in het zuidelijk landsgedeelte. Van 22 juni tot 13 juli 2008 is zij met haar werken te gast in Kunstencentrum MANSVELD.
Hier kan U kennis maken met haar:

dsc00012thereselebrun450h.jpg

Kennismaking met Thérèse Lebrun- keramist.
Op de vernissage van de tentoonstelling ‘7 en terre’ in het Chateau de l’Ermitage te Wavre ontmoeten we Thérèse Lebrun voor het eerst. Ze heeft een milde blik. Ze lijkt ons een zachtaardige vrouw te zijn. Haar werk kenden we al van op de expo ‘Triennale internationale de la Céramique et du verre” in Mons. 

We vangen er wat achtergrondnieuws op over haar demarches en kunstbeleving.

Geboren in 1956 werkt en woont ze te Archennes. Ze liep stages bij Daniel de Montmollin en Mirko Orlandin, werkte een tijd samen met de Cobrakunstenaar Serge Vandercam, is docent in keramiek aan de ‘Ecole des Arts’ te Elsene.

lebrun2.jpg

Ze werkt voornamelijk in porselein. Sinds het jaar 2004 werkt ze met ‘porseleinen papier’ dat ze in een vorm giet en in een oven plaats aan een temperatuur van 1280°. Ze creëert vormen, objecten die leeg zijn gemaakt. Deze doen denken aan overblijfsel van vroegere wezens, plantaardige afdrukken, fossielen, vergeten werelden uit een ver verleden. 

En zoals Picasso het ooit al formuleerde ‘ je n’invente rien, je trouve’, zo ook gebeurt bij haar een relatie tussen voorwerp en kunstenaar. Vegetale structuren, allerlei restjes en sporen uit het verleden, ritmen, orde en wanorde, breekbaarheid, doorschijnendheid, de grenzen van het porselein die bekijkt ze, tast ze af om dan allerlei vliezen, huiden, wikkels, fossielen, schuilplekken voor het imaginaire ervan te maken. 

Haar werken zijn niet samengesteld omheen een leegte, nee, zij stellen de leegte zelf voor.

Het zijn overblijfsels van een ver verleden, vergeten werelden, afdrukken van een ooit…. 

Witte stilte, tastbare breekbaarheid, sprekende leegte…

lebrun1.jpg

Gepost in Activiteiten, Beeldende Kunst, Keramiek

Plaats een Reactie