ARTSELINGEN 2008 : het woord is aan Minister Bert Anciaux

9 juni, 2008 door luc

De allerindividueelste expressie van de allerindividueelste emotie, zo declameerde Willem Kloos ruim een eeuw geleden. De kunstenaar als atoom, de kleinste eenheid, vol spanning en creatiedrift, op zoek naar de kunst. Vrijgevochten, zwevend en vliegend, scherend over de werkelijkheid.

Het kunstencentrum Mansveldhoeve biedt hun een landingsbaan, geeft kunstenaars de kans om zich, al is het maar even, te hechten aan de aarde, het publiek. Artistieke eenkennigheid krijgt plots een decorum, niet in het minst geboden door andere kunstenaars. Ontmoeting, dialoog en confrontatie. Een boeiend, onverwachts maar altijd spannend spel… een tentoonstelling. Een verzameling van beeldende kunst, fotografie, keramiek, poëzie en muziek; een creatieve clusterbom.

ArtsElingen 2008 biedt deze explosiviteit: verrassend door haar onverwachte attack, bevreemdend door ongewone relaties. Verwondering, een intrigerende impact, begin en einde van een passie?

“Ver en dichtbij” is de titel, waarbij exotische beelden zich vermengen met het strelende Pajottenland. Deze tentoonstelling spreekt aan en tintelt, als etappestop bij een lange wandeling of een plotse, bewuste duik in de verbeelding.

Maar de Mansveldhoeve geeft aan bezoekers meer dan beelden; ze biedt ruimte aan discussie of stille bewondering. Ze prikkelt tot tegen- en samenspraak; ze peilt naar interpretaties. Een tentoonstelling met een vergezicht en toch de dichte nabijheid van mensen.

Daarvoor mijn appreciatie, aan kunstenaars, organisator en vrijwilligers. Want deze tentoonstelling geeft het allerindividueelste plots een noodzakelijke allergedeelde dimensie.

Bert Anciaux

bert-anciaux-pasfoto_c_lowette_resize.JPG

 

Gepost in Activiteiten, Algemeen, Beeldende Kunst, Fotografie, Haikoe, Keramiek, Literatuur, Poëzie

Plaats een Reactie