Poëzie als teken van leven

22 november, 2008 door luc

Zonder een tip van de sluier op te lichten, kunnen we nu al meegeven dat op ARTSELINGEN 2009 poëzie een belangrijke plaats zal innemen.
Het is treffend dat in periode van crisis, waar de domino-steentjes van de economie één voor één neervallen, de belangstelling voor poëzie gaat stijgen. Het is alsof de hectisch blindgeworden mens terug gaat zien en de dichters uit de schaduw worden gehaald. Daarom belichten we in dit artikel graag een uitgever met Passie voor Poëzie: Uitgever Leo Peeraer van uitgeverij P.
foto-leo-peeraerimg_0608resize.jpg
Net zoals de marketing het over de 4 P’s heeft, hebben wij het over de 3 P’s van de uitgeverswereld:
Passie, Poëzie, Peeraer samengebald in uitgeverij P.  Deze uitgeverij werd opgericht in 1990 met de bedoeling een bescheiden poëziereeks uit te geven. Het poëziefonds bestaat inmiddels uit verschillende reeksen. In de reeks POEZIE IN VERTALING treffen we ondermeer Engelse, Duitse, Afrikaanse, Franse, Zweedse en Spaanse poëzie. De grote hedendaagse poëzie uit de hele wereld binnen handbereik in prachtige tweetalige edities. Naast de groten uit de wereldpoëzie is er ook de zeer bijzondere en goed gewaardeerde reeks: VERTALINGEN VAN KLASSIEKE POEZIE waarin grote namen vertegenwoordigd zijn: Leonardo da Vinci, Leon Battista Alberti, Sappho, Hieronymos, Janus Secundus en anderen. Ook de reeks GELEGENHEIDSUITGAVEN zijn prachtig artistiek-geïllustreerde uitgaven van dubbeltalenten of dichters die zich nauw verwant voelen met beeldende kunstenaars.

De MINIATUURREEKS bestaat uit kleinoden, al dan niet geillustreerd met een losse wikkel. En dan is er de laatste telg, de PARNASSUSREEKS met verzameld werk van opmerkelijk nederlandstalige dichters zoals Willy Spillebeen en Marcel van Maele. De reeks bestaat al uit 5 titels en andere zijn op komst.

Uitgeverij groeide uit tot een fonds van ruim 175 boeken, waarvan tweederde poëzie. Op de website vindt u alle nodige informatie:

http://www.uitgeverij-p.be

Na de dood stond ik midden in het leven

Dit is de titel van een recente uitgave over de naoorlogse poëzie in Polen van de uitgeverij P.
Wij opteerden voor een gedicht van de hand van de Nobelprijswinnaar C.Milosz
gedicht_mg_6343.jpg

Gepost in Algemeen, Poëzie

Plaats een Reactie