Haiku-dichters van Brabant enthousiast over het Poëzieparcours van ArtsElingen 2009

25 februari, 2009 door luc

Sylvain Peeters en Jos De Decker, verantwoordelijken van de vzw Mansveld, hebben deelgenomen aan een werkvergadering van de Haiku-kern Brabant in Westrand in Dilbeek. Hierna volgt het verslag van Sylvain Peeters over een boeiende vergadering met Haiku-dichters, hun manier van werken, van elkaar motiveren en hun enthousiasme voor het initiatief  van Mansveld.
m4110130bres.jpg


Ontmoeting met de Haiku-Kern Brabant

 Westrand 21 februari 2009 -14u - Kamer 303. De Haiku-Kern Brabant houdt zijn eerste vergadering van het jaar waarop we (dat zijn Jos De Decker en ikzelf) werden uitgenodigd.

We worden ontvangen en voorgesteld door voorzitter Luc Vanderhaeghen aan een twaalftal leden, dames en heren, gezeten achter tafels in een vierkant opgesteld. Er komt een glaasje met een koekje en op vraag van de voorzitter schets Jos de voorgenomen acties in het kader van ArtElingen 09 en de mogelijke bijdrage van de Kern.

m4110128bres.jpg

Dan volgt de vergadering zoals ze normaal gepland is, want opgepast hier is werk aan de winkel. We worden uitgenodigd mee te doen…

Ieder krijgt een werkboekje, waar elke deelnemer een aantal eigen Haiku’s heeft laten opnemen. Om beurt lezen de schrijvers van de Haiku’s hun bijdrage voor. Na elke beurt krijgt iedereen de kans commentaar te geven. Alles verloopt in een losse sfeer onder het aandachtige oog van de voorzitter, die alles binnen een acceptabele tijdslimiet tracht te houden.

Via de commentaren en de besprekingen komen we toch sterk onder de indruk van de ernst waarmee hier gewerkt wordt en van de kwaliteit van het voorgelezen werk.

De leek zou kunnen denken dat Haiku’s enkel dichterlijke uitingen zijn van mijmeringen over de natuur. Niets is minder waar zoals blijkt uit het voorgelezen werk. Ze zijn geëvolueerd met de tijdsgeest. Kunnen maatschappij – kritisch sterk uit de hoek komen zoals een reeks van vijf over Gaza of een serie over de mobiele reclame in het stadsbeeld, met toespelingen, pittige vergelijkingen, dichterlijke woordkeuze, verrassende wendingen. Kortom deze Haiku’s hebben alles wat de poëzie zo speciaal maakt. Eigen belevingen komen natuurlijk ook aanbod,  zoals de aankondiging van een geboorte of indrukken opgedaan tijdens een  “Mansveld”-wandeling  en mooi verwoord in een Zwarte Molen- en een Oude Wegwijzer-vers.

haiku.jpg

Iets na 18 u wordt de vergadering opgeheven, na een uitsmijter van de voorzitter, een pareltje in zijn eenvoud van onze betreurde Marcel Smets  :

                                   Overwinteren

                                   met de kleine dingen

                                   in hun eenzaamheid.

En iedereen vertrok. Wij, met het gevoel dat we nu meer weten over Haiku’s en blij met een nieuwe, interessante inbreng in ons poëzie-aanbod. Zij, enthousiast in het vooruitzicht van een deelname aan ons poëzieparcours.

                                                                                              Sylvain Peeters

 

Gepost in Activiteiten, Haikoe, Poëzie

Plaats een Reactie